maanantai 26. marraskuuta 2012

Perfect Lolita?

Tällä kertaa kirjoitan hieman vakavammasta aiheesta.
Erehdyin katselemaan lolita secretsejä Tumblrista ja kuvat joita näin olivat hyvin pysäyttäviä ja saivat minut miettimään erästä asiaa: Millainen on täydellinen lolita? Onko oikea resepti lolitana olemiseen pelkkä burandoo vai ovatko muutkin keinot sallittuja?
Löysin paljon vastaavanlaisia kuvia sivulta. Eräässä postauksessa mainittiin miten lolit jotka itse tekevät vaatteensa ovat laiskoja, kun rahojen säästämisen ja brändin ostamisen sijaan käyttävät rahat kankaisiin ja muuhun sellaiseen ja sitten tekevät jonkin kangasmytyn, jonka pitäisi olla lolitaa. Mutta onko asia aivan näin? Itse käsityöihmisenä olen sitä mieltä ettei käsin lolien tekemisessä ole mitään vikaa, jos taitoa vain on hyppysissä sen verran että ompelukone ei lähde lapasesta. Minusta tällaiset lolitat osoittavat luovuutta ja osaamista ja rohkeutta kun vielä uskaltavat käyttää omia tekeleitään. Varsinkin kun vaatteen eteen on nähty paljon vaivaa, en menisi pelkkiä valmisvaatteita ostelevana haukkumaan toista itaksi tuon perusteella. Käsin tekeminen myös mahdollistaa useammalle ihmiselle loleilun, sillä vaatteesta saa juuri itselleen sopivan, josta pääsemmekin seuraavaan asiaan.
Bodyline, replicoistaan ja laadustaan hyvin kyseenalaistakin huomiota saanut brändi. Jotkut eivät sitä lue edes brändiksi. Ovatko replicat sitten oikein, siihen en nyt ota kantaa, vaan lähinnä siihen että onko suvaittavaa hankkia vaatevarastonsa Bodylinelta. 
Heillä on enemmän isompia kokoja kuin esim. AP:lla, hinnat ovat suhteellisen halvat ja laatu sitten..Toiset kokevat bodylinen laadun huonoksi, itse en ole huomannut Angelic Prettyn ja Bodylinen vaatteideni laadussa juurikaan eroja. Vaatteet monesti tehdään samoissa tehtaissakin ja kiinassa tuotettu kangas ja pitsi on halpaa, mutta sama pitsi on niin AP: kuin Bodylinen vaatteissakin, vain pelkkä vaatteeseen kiinnitetty lappunen, jossa lukee brändin nimi on mekon hintaa nostamassa. Onko siis kovastikkaan järkeä ostaa monia kertoja kalliimpia mekkoja, jotka loppujen lopuksi eivät ole kovin erilaisia? Kukin kuitenkin tyylillään, täytyy myöntää että brändin viehätys vaatteissa on suuri, vaikka vaatteissa ei sinänsä juurikaan eroja ole.
Ja vaatteiden koosta vielä. Monet kehottavat pudottamaan painoa, jos ei brändien varsin pieniin mekkoihin mahdu, sillä liian pienet koot ovat muka pelkkä tekosyy ostaa vaatteita halvemmalla.
Näiden kommenttien kirjoittaja ei ole kenties tullut ajatteleeksi ettei painon pudottaminen ole yhtä helposti tehty kuin sanottu. Se vaatii paljon aikaa, elämänmuutoksia yms., mutta valitettavasti nämä asiat eivät välttämättä auta. Jotkut ovat luonnostaan hieman isokokoisempia ja erityisesti suomessa kaamosaika on pahinta, sillä tällöin ankean kaamosmasennuksen aikaan on vaikea pitää painoa kurissa. 
Ja on myös paljon muitakin esteitä ostaa sitä "ainoaa ja oikeaa brändiä", kuten esimerkiksi minulla, joka ei saa tilata Euroopan ulkopuolelta tai esimerkiksi paypal, jonka puuttuminen hankaloittaa vaatteiden tilaamista, sillä moneen ulkomaalaiseen lolikauppaan kelpaa vain ja ainoastaan paypal.
Nykypäivänä näyttää siis saavan itan maineen jo pelkästä offbrandin käyttämisestä, mutta miten on asian laita todella? Tekeekö pelkkä lolipiireissä tuntemattoman brändin tai kyseenalaisen brändin mekko lolitasta itan? Asiasta voi olla montaa mieltä ja toivon ettei kukaan suutu mielipiteestäni asisaan, eikä ota tätä henkilökohtaisesti, mikäli ei satu olemaan samaa mieltä kanssani.
Toivon myös että postaus sai blogini lukijat miettimään asiaa tästäkin näkökulmasta, mikäli niin ei ole vielä tehnyt. :)
 Näihin tunnelmiin taitaakin olla hyvä lopettaa. Hei sitten ja seuraava postaus tulee varmaan piakkoin. ^^

8 kommenttia:

 1. Taitaa tssäkin aiheessa puhua kateus puolestaan. Kun ei itse osaa tehdä niin haukutaan ne jotka osaa. Ompeleminen on taito, josta sietää olla ylpeä, nykyään käsityöt on kuoleva taiteenlaji. Plus saa päällensa jotain joka istuu täydellisesti ja on uniikki. Sen eteen on nähty paljon aikaa ja vaivaa ja sillä on varmasti tunnearvoa. Sellaisen vaatteen arvoa ei voi rahassa mitata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, moni joka nykyään enää edes tekee käsitöitä ei osaa arvostaa omia töitään ja myy niitä jopa alihintaan. Itse ainakin olen omiin ompeluksiini hyvin tyytyväinen. :)

   Poista
 2. Sen lisäksi että joihinkin brändivaatteisiin mahtuakseen pitää olla laiha, pitäisi myös olla aika lyhyt. Itse pidän bodylinea hyvänä myös sen takia että usein tarjolla on mekoista ja hameista pidemmille ihmisille tehtyjä kokoja. Lisäksi olen niin tarkka rahoistani että mieluummin ostan Bodylinelta kokonaisen asun (ja vähän päälle) samalla rahalla kuin yhden brändimekon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pituuskin on monesti ongelma. Itse en muistanut asiaa lainkaan, sillä olen niin lyhyt ettei minulla ole ongelmia mekkojen pituuden kanssa.

   Poista
 3. Olen kanssasi samaa mieltä Lolita jutussa mutta en valitettavasti osaa vastata kysymyksiisi oikein sillä jos kertoisin mitä ajattelisin en kertosi totuutta joten pahotteluni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään. :) Mukavaa kuitenkin että luit postauksen, sillä tämä on minusta kuitenkin tärkeä asia, josta pitäisi puhua enemmän lolipiireissä. Lolita, eritoten sweet lolita, on niin brändikeskeinen tyyli, että välillä aivan hirvittää, sillä muunlaisia vaatteita ei tunnuta sallittavan lainkaan.

   Poista
 4. Haha, no mulla ainakin on tasta aiheesta selva kanta, kuten varmaan omassa tyylissa on huomattavissa. Eli kaikki keinot sallitaan niin kauan kun se nayttaa hyvalta. Itsetehty, offbrand, diy, secondhand. Tai brandi. Ei valia, jos lopputulos on hyva :).
  Yleensakin toisten pitamien asioiden vihamielinen ja/tai halveksiva kritisointi osoittaa mielestani huonoa kaytosta yms :p.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen aivan samaa mieltä. :) Kaiketi lolitassakin on pitänyt näyttää alunperin hyvältä, eikä Angelic Prettyn mallinukelta. xD
   Itse täytyy kyllä myöntää, että kunnon brändien vaatteet toki houkuttavat, mutta kukkaro ei salli. Ennemmin teen suurimman osan vaatteistani itse tai ostan jotain halvempaa.

   Poista